31/3/08

Κλαδεύουν τον Κλαδά


Επικίνδυνα παιγνίδια διαπλοκής


Τα υπόγεια παιγνίδια διαπλοκής έχουν θύματα: ο διαβόητος Σπύρος Κλαδάς, επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού είναι το τελευταίο από αυτά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα ημερών η αποπομπή του.

Άνθρωπος της πιάτσας, στέλεχος της ΝΔ και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού, ο Κλαδάς διορίστηκε στην ΥΠΕΕ για «να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου», σύμφωνα με το Μαξίμου.

Πατήστε στον τίτλο για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο

Εμφανίστηκε ως αδέκαστος, αποφασιστικός, ξύπνιος και απηνής διώκτης των μεγάλων παικτών του μαύρου χρήματος, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και εχθρότητα από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, για προφανείς λόγους: η ΥΠΕΕ έρχεται σε επαφή με μεγάλα τζάκια, διεξάγει ελέγχους στα ΜΜΕ και στις μεγάλες επιχειρήσεις και ο χειρισμός τέτοιων «ειδικών υποθέσεων» απαιτεί μεγάλη «ευελιξία και λεπτότητα». Ο υπουργός εθνικής οικονομίας δεν ένιωθε άνετα με τον Κλαδά μέσα στα πόδια του.
Για πρώτη φορά ο υπουργός ζήτησε την αποπομπή του όταν ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κατάγγειλε την προσπάθεια συναλλαγής –μέσω Κουκοδήμου- του Κλαδά με το Πρώτο Θέμα. Ο Καραμανλής, που διακήρυσσε στους φίλους του ότι «αυτή η βρώμικη ιστορία με το Πρώτο Θέμα πρέπει να καθαρίσει», το ξέκοψε στον Αλογοσκούφη, ότι δεν μπορεί να απομακρυνθεί ένας άνθρωπος επειδή τον κατηγορεί κατηγορούμενος δημοσιογράφος. Ας σημειωθεί, ότι ο Κλαδάς την ίδια εποχή ερευνούσε όχι μόνο τους λογαριασμούς του Θέμου, αλλά και του Μάκη.
Την ίδια περίπου απάντηση εισέπραξε ο κ. Αλογοσκούφης, όταν για δεύτερη φορά ζήτησε την αποπομπή του Κλαδά, εξαιτίας της διαρροής της ιστορίας με την επιταγή του Θέμου. Ο υπουργός ήταν οργισμένος με τη διαρροή της ιστορίας και κατηγόρησε τον Κλαδά ότι παίζει δικά του παιγνίδια και εμποδίζει τους «χειρισμούς» μιας λεπτής υπόθεσης.
Η τρίτη και φαρμακερή είναι η εμπλοκή του Κλαδά στη θολή ιστορία των πλαστών τιμολογίων του ALTER , που διέρρευσε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Αυτή τη φορά η εισήγηση Αλογοσκούφη έγινε δεκτή και είναι θέμα ημερών, ή έστω εβδομάδων η αποπομπή του.

Τι άλλαξε;
Ότι ο Κλαδάς παίζει τα δικά του παιγνίδια, προσπαθώντας να οχυρώσει τη δική του θέση, λέγεται από πολλές μεριές. Αυτός όμως δεν είναι ο λόγος που βλέπει την έξοδο. Στην πραγματικότητα, αν κάτι άλλαξε, είναι η πολιτική του Καραμανλή απέναντι στους «νταβατζήδες», που παλιότερα κατάγγειλε ο ίδιος. Από τη «ντροπαλή διαπλοκή» πριν τις εκλογές του 2007 ο πρωθυπουργός, εν μέσω των αμφισβητήσεων και των αντιδράσεων για την πολιτική του, φαίνεται ότι πέρασε σε πιο ανοιχτές επιλογές στήριξης συμφερόντων, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης.


· Η στάση απέναντι στο Πρώτο Θέμα, για παράδειγμα, αλλάζει όταν αλλάζει ο ιδιοκτήτης του. Η φήμη ότι ο Γ. Μπόμπολας εγγυήθηκε, ως τμήμα του τιμήματος για την εφημερίδα, το ατιμώρητο των προηγούμενων αφεντικών της, δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί και άρα να υιοθετηθεί, αλλά είναι πολλά τα ερωτήματα για τη μεταβίβαση αυτή. Το βέβαιο είναι ότι η ιστορία με τα εκατομμύρια του Θέμου και τους ελέγχους γι’ αυτά, έχει πολλά σκοτεινά σημεία. Μόλις την περασμένη βδομάδα, για παράδειγμα, συστάθηκε ειδική επιτροπή του υπουργείου οικονομικών για να τα διερευνήσει, ενώ αυτό έπρεπε να έχει γίνει από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Το ερώτημα, αν είναι τυχαίο, ότι η επιτροπή εμφανίζεται αφού ο όμιλος Μπόμπολα παίρνει την εφημερίδα, είναι λοιπόν εύλογο.
· Εύλογα είναι και τα ερωτήματα για τον ALTER. Στη δημοσιότητα έφτασε η είδηση ότι οι έλεγχοι βρήκαν στο κανάλι πλαστά τιμολόγια δεκάδων εκατ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει, εφόσον επαληθευτεί, οικονομική καταστροφή για την εταιρεία, αφού ο νόμος προβλέπει πρόστιμο πενταπλάσιο του ποσού των πλαστών τιμολογίων. Ο Αλογοσκούφης ήθελε να χειριστεί με όλη την απαραίτητη «λεπτότητα» την υπόθεση –με πληρεξούσιο του Καραμανλή;- αλλά η διαρροή στένεψε τα περιθώρια. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, το κανάλι έχει καταθέσει απολογητικό υπόμνημα, προωθώντας, ίσως, τη διαδικασία απαλλαγής του από τις κατηγορίες. Το ερώτημα είναι: κρύβεται πίσω από αυτό άλλος ένας «λεπτός χειρισμός» του διώκτη της διαπλοκής Κ. Καραμανλή;
· Για την ιστορία. Ο Σ. Κλαδάς, με εντολή του πρωθυπουργού, ερεύνησε την υπόθεση με τα δομημένα. Και στα συμπεράσματά του απέδωσε ευθύνες στον Γ. Αλογοσκούφη, στον Π. Δούκα, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου οικονομίας Γ. Κουρή, όπως και στον πρώην πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Π. Τσουπίδη. Κουρής και Τσουπίδης πήγαν στο σπίτι τους και ο Δούκας άλλαξε υπουργείο... Έρευνα είχε υπάρξει και για κάποιες υποθέσεις του Δ. Κοντομηνά με τον ALPHA, την INTERAMERICAN και την ομάδα του Άρη, που δεν κατέληξαν πουθενά και απλώς έθρεψαν τις φήμες για στροφή του καναλιού εκείνη την εποχή υπέρ της κυβέρνησης...


Ποιος είναι ο Σπύρος Κλαδάς

Η γνωριμία και η φιλική σχέση του σημερινού πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ), Σπύρο Κλαδά μετράει είκοσι τρία χρόνια, όταν και οι δύο τους ως νέοι δικηγόροι το 1985 έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Στη πορεία ο Κλαδάς θα συναντήσει και θα συνεργαστεί σε διάφορα ζητήματα και υποθέσεις με τον, ισχυρό άνδρα του Μαξίμου, τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Αγγέλου. Το 1989 ο Κώστας Καραμανλής θα μπει στην πολιτική, χρονιά ορόσημο τόσο για τον νεαρό πολιτικό, όσο και για τον Σ. Κλαδά που εντάσσεται στο επιτελείο των στενών συνεργατών του βουλευτή.
Ικανός και ευέλικτος ο κ. Κλαδάς, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν, εντάσσεται πολύ γρήγορα στο λεγόμενο «καραμανλικό» σύστημα, και ξεκινά την κομματική του «απογείωση» ως συνεργάτης του Άρη Σπηλιωτόπουλου, όταν ο Πατρινός πολιτικός ήταν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Μετά τις εκλογές του 2000 ο Άρης απομακρύνεται από τη Ρηγίλλης. Ο Σ. Κλαδάς όχι μόνο διασώζεται χάριν της καλής σχέσης που έχει αναπτύξει με τον Γιάννη Αγγέλου, αλλά γρήγορα πιάνει φιλίες με τον νέο εκπρόσωπο Τύπου Θοδωρή Ρουσόπουλο. Στη Ρηγίλλης λένε πως η ηγεσία της ΝΔ εκτιμώντας τα προσόντα του κ. Κλαδά, του αναθέτει «ειδικές» κομματικές αποστολές, ενώ όπως έχει έλεγε τότε ο ίδιος του είχε γίνει πρόταση να αναλάβει γραμματέας Οργανωτικού.
Η «χρυσή» εποχή για τον Σπύρο Κλαδά και τη ΝΔ είναι ξεκινά την Κυριακή 7 Μαρτίου που η γαλάζια παράταξη κέρδισε τις εκλογές. Ο Σπύρος Κλαδάς ορίσθηκε τότε Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων και από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού. Στις 7 Οκτωβρίου με απόφαση του πρωθυπουργού διορίζεται επικεφαλής της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ). Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάσθηκε για πολλά χρόνια ως δικηγόρος , με ειδικότητα στο φορολογικό και εταιρικό δίκαιο και στο δίκαιο κεφαλαιαγοράς, σε υποθέσεις εισαγωγής εταιριών στο Χρηματιστήριο καθώς και σε υποθέσεις μεγάλων ιδιωτικών εταιριών σχετικά με δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών. Επίσης υπήρξε συνιδρυτής της "Εταιρία Δικηγόρων Σ. Στρατήγης και Συνεργάτες".


5 σχόλια:

mikros fokion είπε...

Μικρα

Μεγαλα

Εγκληματα



Σκοπιοχωρι το καναμε εδω μεσα!



http://mikrosfokion.blogspot.com

Βλαχοκυριλές είπε...

Μπουμπούκια ένα κι ένα είναι τα κολλητάρια του Πρωθυπουργού μας!

Δεν μου λέτε, αυτός είναι ο ίδιος άνθρωπος που θα καθάριζε τη χώρα από τους "αρχιερείς της διαπλοκής", τους "νταβατζήδες" κτλ, έτσι; Δεν μιλάμε για κάποιον άλλο!

Ανώνυμος είπε...

Η φωτογραφία είναι καταπληκτική

Ανώνυμος είπε...

Το γράψανε και οι εφημερίδες ότι πωλείται η παραλία στα Καμένα Βούρλα

http://kamena-voyrla.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

kάκιες για αυτόν τον καταπληκτικό άνθρωπο που πολεμά την διαπλοκή!!!!!!!!!!!